Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Erkeklerin Önemli Sağlık Sorunu: İktidarsızlık

Erkeklerin Önemli Sağlık Sorunu: İktidarsızlık

Cinsel birleşme için gerekli olan penisin sertliğinin tam oluşmaması veya oluşan sertliğin devam ettirilememesi durumudur. Buna eskiden empotans, iktidarsızlık isimleri kullanılmaktaydı, günümüzde erektildisfonksiyon olarak isimlendirilmektedir.   Hastaların büyük bir bölümü öneri ve yardım istemediklerinden ancak yapılan anket çalışmaları sonucunda toplumdaki sıklığı konusunda fikir elde edilebilmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte sıklık ve şiddetinde artma görülmektedir. Günümüzde gelişen tıbbi teknikler sayesinde iktidarsızlık hastalığının tanısında ve tedavisinde çok büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.   Eski dönemlerde sertleşme sorunu olan erkekler sessizce acı çekme durumundaydı, sorununu kimseyle tam olarak paylaşamıyor ve çözüm yollarının yetersiz olması sebebiyle de bu sıkıntıyla yaşamını sürdürüyordu.   Günümüz bilimsel gelişmeleri sayesinde sertleşme sorunu tedavisinde bir çok seçenek bulunmaktadır.

Sertleşme Sorununun Sıklığı Artıyor mu?

Toplumdaki sıklığı günümüzde gittikçe artmaktadır. Yapılan araştırmalarla ortaya konmaktadır kiyaşın artması ile beraber sıklığı artmaktadır. Özellikle hareketsiz bir yaşam, yüksek kilolu olmak, egzersiz ve spor yapmamak, stres gibi günümüzün en çok görülen sorunları sertleşme probleminin oluşmasına ve şiddetlenmesine yol açarlar. Aynı zamanda bir çok sistemik hastalıklar(Şeker hastalığı, Hipertansiyon, Kalp Hastalığı) sertleşme sorununun oluşmasına sebep olurlar.Bu hastalıkların tedavisinde alınan ilaçlara bağlı olarakta sertleşme problemi görülebilmektedir. Aynı şekilde bazı ameliyatların sonucunda da sertleşme problemi ortaya çıkabilmektedir.(Damarsal patolojilere bağlı % 70, İlaçlara bağlı %10, Cerrahiye bağlı %10, Hormonal hastalıklara bağlı %3, Travmaya bağlı %2 ve psikojenik sebeplere bağlı %10’dur).

Sertleşme Sorununun Kişinin Sosyal Yaşantısına Etkisi Nedir?

Günümüzde modern iş yaşamı, büyük şehirde trafik, stres, spor ve egzersize zaman ayıramama, yürümek yerine araç kullanılması , beslenme alışkanlıklarında aşırı şekerli ve kalorili beslenme durumları sertleşme sorununun daha erken yaşlarda görülmesine ve çok hızlı bir şekilde kötüleşmesine sebep olmaktadır. Modern tıp sayesinde sertleşme sorunu tamamen tedavi edilebilen bir rahatsızlık haline gelmiştir. Sertleşme sorunu kişinin cinsel olduğu kadar profesyonel ve aile yaşantısını da bir çok açıdan negatif olarak etkileyen bir rahatsızlıktır. Sertleşme sorununun kişi üzerindeki etkilerine bakacak olursak; 1. Kişinin kendisine olan güveninin azalması, 2. İş hayatında pasifleşmesi 3. Aile ilişkilerinin zarar görmesi şeklinde sıralayabiliriz.   Kişi üzerinde büyük negatif etkileri olan sertleşme sorunu yani iktidarsızlık tamamen tedavi edilebilir bir rahatsızlık halini almıştır. İnsanların bu rahatsızlık ile karşılaştıklarında profesyonel bir yardım almaları hem sağlık durumlarına hem de sosyal yaşantılarına pozitif etkisi sağlayacaktır.

Sertleşme Sorunu Tedavi Edilebilir mi?

Sertleşme bozukluğunu nedeni olarak psikolojik ve organik ayrımı yapılmalıdır. Organik problemlerde yapılacak kan tahlili ve radyolojik tetkikler sonucunda probleme yönelik spesifik tedavi verilmelidir. Örneğin belirlenecek hormonal ve biyokimyasal sonuçlardaki anormalliklere göre gerekli tedaviler verilmelidir. Ayrıca penis kan akımını artırıcı fosfodiesteraz inhibitörleri üroloji doktorunun önerdiği dozda başlanmalıdır. Yeterli etki alınamayan hastalarda penis içi ilaç enjeksiyon tedavisi, vakum tedavisi, şok dalgaları ile tedavi(ESWT) ve son seçenek olaraktapenis protezi tedavisi uygulanmalıdır.

Sertleşme Sorunu Yaşamamak İçin Ne Yapmamız Gerekli?

Sertleşme probleminde alınacak tedbirleri hiç bir kan ve radyolojik tetkik yapmadan herkesin yapması gerekenler olarak sıralarsak şunları sayabiliriz; Corpuscavernosum denen penis içindeki cisimlere kan dolması ile sertleşmeyi gerçekleştirmektedir. Penise kan gitmesini engelleyen durumlar sertleşmeyi kötü yönde etkiler, bu sebeple,   . Sağlıklı beslenmek . Sigara içmemek . Alkol kullanmamak . Düzenli spor yapmak( Yürüyüş, egzersiz) . Kilolu olmamak(Vücut kitle indeksinin 23’ün altında olması) . Tuz, şeker ve undan uzak durmak veya az tüketmek olarak sayabiliriz.   Yukarıda saydıklarımız aslında her türlü hastalık için belirtilen önleyici tedbirlerdir.